Czy oscypki produkuje się całorocznie?

Oscypek to dziś jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kojarzony głównie z Podhalem. Sery górskie są nieodłącznym elementem zimowych wypraw w góry, ale na szczęście można je spotkać też w innych regionach kraju. Producenci serów prześcigają się w recepturach podkreślających charakterystyczny smak oscypka, ale kiedy się go tak naprawdę produkuje?

Rodzaj mleka ma znaczenie

Pod nazwą sera górskiego kryją się rozmaite mniej lub bardziej tradycyjne produkty. Różnią się smakiem i kolorem, formowane są w baryłki, kolby czy gałki o zróżnicowanej wielkości. Producenci serów wykorzystują do ich wytwarzania różne rodzaje mleka, co umożliwia kosztowanie serów delikatniejszych kremowych i takich o ostrzejszych i bardziej wyrazistych smakach.

Oryginalne certyfikowane oscypki produkowane są w okresie od maja do października z mleka owiec, które w tym czasie są wypasane i przez to produkują najlepszej jakości mleko. Jednak dzisiaj dzięki wykorzystaniu tradycyjnych receptur nie tylko z owczym, ale również z mlekiem krowim, możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem oscypka przez cały rok. Dobrym pomysłem jest też znaleźć firmę, która wytwarza je z mleka od własnych krów. Daje to możliwość spróbowania delikatnego, aromatycznego i ekologicznie produkowanego sera.

Jakie sery górskie produkowane są przez cały rok?

Rosnące zainteresowanie klientów oraz rozwój technologii sprawiły, że można szybko i sprawnie produkować różne oscypki w pełnej gamie smakowej. Sery gałki wędzone lub niewędzone nie dość, że pięknie wyglądają z tłoczonymi wzorami to jeszcze pozbawione sztucznych konserwantów i barwników smakują bardzo naturalnie. Stanowią idealny prezent dla kogoś kto zafascynowany jest smakami i kulturą regionu Podhala. Małe serki bacowskie są nieco bardziej słone i świetnie nadają się na przekąskę. Sery w kształcie kolby o mlecznym smaku idealnie uzupełnią każdą sałatkę. Oscypek wpisał się w kulturę naszego kraju i upodobania kulinarne, spożywamy go samodzielnie oraz jako składnik dań. Dlatego warto sięgać wyłącznie po najlepszej jakości produkty.

owce