Nasz blog

Zapraszamy do zapoznania się z artykułami zamieszczonymi na naszym blogu.

 

Korbacze

Korbacze dla małych niejadków – kiedy dziecko nie chce jeść

Korbacze są rodzajem góralskiego sera, których tradycja sięga co najmniej dwustu lat. To doskonały wybór dla całej rodziny – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wytwarzane z mleka krowiego w ciekawej formie, będą przekąską, po którą będziemy chętnie sięgać w różnych okolicznościach. Czemu spodobają się właśnie dzieciom i warto mieć je w lodówce?

Czytaj więcej

ser górski

Jakie sery określamy mianem korbaczy?

Sery są dla wielu osób produktem, po który chętnie sięgają i rozkoszują się jego smakiem. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i gatunków serów. Wyróżnia je oczywiście wspomniany już smak, ale również to, z jakich składników zostały przygotowane i w jaki sposób. Kilka elementów jest w stanie znacząco wpłynąć na to, co otrzymamy na koniec i czy klienci będą się tym zachwycać i chętnie sięgać w sklepach.

Czytaj więcej

ser do piwa

Jaki ser wybrać do piwa?

Połączenie smaku naturalnego sera i dobrego, rzemieślniczego piwa to kompozycja doceniana przez koneserów od lat. Te dwa produkty po prostu świetnie sprawdzają się razem. Każde wprawione podniebienie wyczuwa różnicę między tanim, popularnym piwem z supermarketu, a pełnoprawnym kraftem. Podobnie jest z serami. Dobre piwo zasługuje na towarzystwo wykwintnego sera. Tylko jaki ser wybrać do piwa?

Czytaj więcej

sery góralskie

Jak powstają zdobienia na serach góralskich?

Oscypki to twarde wędzone sery góralskie wytwarzane z mleka polskich owiec górskich. Stanowią znak rozpoznawczy kuchni podhalańskiej i kojarzone są głównie za sprawą charakterystycznych zdobień. W jaki sposób powstają oscypki i jak wygląda proces formowania ich w niezwykłe, jedyne w swoim rodzaju kształty?

Czytaj więcej

ciąża

Czy wszystkie sery można jeść w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. W tym czasie powinna ona w sposób szczególny dbać o swoje zdrowie, aby zapewnić poczętemu dziecku prawidłowy rozwój. Nie chodzi tu jedynie o przyjmowanie suplementów, lecz przede wszystkim o zdrową i zbilansowaną dietę. Istnieją jednak produkty, których kobiety brzemienne powinny unikać np. niektóre rodzaje serów. Jakie sery są bezpieczne dla przyszłych matek, a z których powinny one zrezygnować? Dlaczego niektóre sery mogą zaszkodzić zdrowiu ciężarnych? O tym dowiesz się z poniższego artykułu.

Czytaj więcej

sery na desce

Jak poznać ser dobrej jakości?

Znalezienie sera dobrej jakości jest większym wyzwaniem niż mogłoby się początkowo wydawać. Choć w sklepach można trafić na bardzo dużo pachnących żółtych i białych wyrobów, niewiele z nich odznacza się odpowiednim składem oraz smakiem. Spora część nie jest nawet serem, mimo że sprawia taka wrażenie. Wiele z nich może być oczywiście dość smaczne i pomóc w zaspokojeniu głodu, jednak nie ma dużo wspólnego z wysoką jakością ani tym bardziej ze zdrowym jedzeniem. Aby odnaleźć wartościowy ser, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów. 

Czytaj więcej

Sery niepasteryzowane

Czy sery niepasteryzowane są lepsze?

Okazuje się, że odnalezienie dobrej jakości sera na sklepowych półkach wcale nie jest tak prostym zadaniem jak mogłoby się to wydawać. Większość z dostępnego asortymentu to sery wytwarzane z mleka pasteryzowanego, bądź produkty, które serami są wyłącznie z nazwy. Najzdrowsze sery to takie, do których produkcji wykorzystuje się naturalne, niepasteryzowane mleko

Czytaj więcej

Góralskie sery

Góralskie sery idealne na zagryzkę

Każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować prawdziwych góralskich serów z Podhala lub innych regionów, wie, że ich smaku nie da się zapomnieć. Na samą myśl o ponownym skosztowaniu ślinianki zaczynają mocniej pracować. Właśnie dlatego są one tak chętnie kupowane przez turystów podczas pobytu w polskich górach. Jednak z uwagi na ich kaloryczność dobrym pomysłem jest jedzenie ich w formie zagryzki przy różnych okazjach.

Czytaj więcej

Sery górskie i oscypki

Różnice między górskim serem gałką a oscypkiem

Nie da się ukryć, że autentyczne sery góralskie mają swój niepowtarzalny smak, który jest nie do podrobienia. Chociaż wiele firm stara się wyprodukować artykułu spożywcze o podobnych walorach, nic nie zastąpi tych, które są wytwarzane domowymi sposobami, tak jak było to kiedyś. Do serów, których receptura jest pielęgnowana od dawna, można zaliczyć oscypka i gałkę.

Czytaj więcej

leniwe z serem

Jak zrobić leniwe z serem?

Kluski leniwe, w niektórych regionach Polski zwane też pierogami leniwymi, to jedno z najbardziej klasycznych i popularnych dań kuchni polskiej. Większości z nas ich smak kojarzy się z dzieciństwem i beztroską. Zaletą tej potrawy jest możliwość podawania jej na różne sposoby. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji słonej. Jeśli zatem jesteś smakoszem różnego rodzaju serów: francuskich, greckich czy też polskich serów z Podhala lub klasycznych serów twarogowych koniecznie wypróbuj nasz przepis na kluski leniwe!

Czytaj więcej