Nasz blog
Zapraszamy do zapoznania się z artykułami zamieszczonymi na naszym blogu.
Czy osoby dbające o linię mogą jeść serki góralskie?
Sery zdecydowanie powinny mieć swój udział w urozmaiconej, odpowiednio zbilansowanej diecie zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Zawierają w sobie wiele podstawowych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dotyczy to również oryginalnych serków góralskich, które wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Czy jednak osoby dbające o linie lub stosujące dietę odchudzającej również powinny po nie sięgać?
Jak rozpoznać prawdziwy góralski serek?
Serki góralskie są doskonale znane w całej Polsce, a również za granicą. Wyróżniają się specyficznymi kształtami, charakterystycznym kolorem, aromatem, a przede wszystkim smakiem. Stanowią doskonały dodatek do wielu potraw i sprawdzą się doskonale jako delikatna przekąska. Przekonaj się, w czym tkwi tajemnica ich popularności oraz jak rozpoznać oryginalny góralski serek.
Jakie sery najlepiej nadają się do sałatek?
Sery góralskie to idealny sposób na wzbogacenie smaku sałatki. Z użyciem serów wędzonych można przygotować wiele pysznych, szybkich i sycących sałatek idealnych na przyjęcie rodzinne lub lekkie śniadanie. Sałatka z serem doskonale pasuje jako dodatek do grilla i może być serwowana zarówno do dań na zimno, jak i do ciepłych potraw, na przykład różnego rodzaju mięs. Sery wędzone charakteryzują się wyrazistym smakiem, a więc mogą być także głównym składnikiem sałatek.
Jak przechowywać sery góralskie by nie utraciły swoich właściwości?
Właściwe przechowywanie sera góralskiego ma na celu utrzymanie cech charakterystycznych wyrobu aż do momentu konsumpcji. Należy przy tym rozróżnić dojrzewanie od przechowywania gotowego produktu – w trakcie dojrzewania ser jest składowany w specjalnych warunkach. W tym czasie wykształcają się w serze aromaty i smak oraz struktura. W czasie przechowywania sera niezwykle ważna jest temperatura i wilgotność. Ser trzeba trzymać w lodówce, najlepiej w najzimniejszym miejscu, czyli na dolnej półce.
W jaki sposób powstają sery podpuszczkowe?
Sery podpuszczkowe zawdzięczają swoją nazwę technologii produkcji – sery wytwarzane są bowiem poprzez dodanie do mleka podpuszczki, która powoduje koagulację kazeiny będącej głównym składnikiem mleka. W efekcie powstaje skrzep, z którego oddziela się serwatkę. Masę rozdrabnia się, formuje, a na końcu prasuje, co ma na celu wytworzenie odpowiedniej struktury sera i uformowanie jego kształtu.
Serowe "kukurydze" czyli kilka słów o kolbach
Sery typu kolba charakteryzują się podłużnym kształtem przypominającym kolbę kukurydzy i łagodnym, nieco słonym smakiem. Serowe „kukurydze” mają twardą i elastyczną skórkę uwielbianą przez miłośników tego specjału. Kolby serowe należą do kategorii serów podpuszczkowych powstających w wyniku ścinania mleka podpuszczką. Kolby są w pełni naturalne, nie zawierają polepszaczy smaku, konserwantów ani sztucznych barwników — wytwarzane są bowiem z mleka krowiego według starych receptur. Sery podpuszczkowe cechuje oryginalny smak i możliwość długiego przechowywania.
Z jakimi przysmakami najlepiej łączą się serki bacowskie?
Sery bacowskie, czyli popularne oscypki, tworzone są z połączenia sera owczego z krowim. Spotkać można także sery kozie. Także każdy wybierze swój smak.
Jak wędzi się sery?
Wędzenie sera powoduje, że jest on aromatyczny, ma specyficzny smak i jest zabezpieczony przed zepsuciem. Podczas wędzenia na powierzchni sera pojawia się tłuszcz, który w połączeniu z dymem ma właściwości konserwujące.
Sery dobre z natury, to znaczy jakie?
Sery to znakomite źródło białka oraz wapnia. Są one zdrowe jednak przede wszystkim wtedy, gdy są w pełni naturalne. Co jednak w praktyce to oznacza oraz gdzie można znaleźć takie produkty? Serdecznie zachęcamy do lektury oraz dowiedzenia się więcej o tego typu artykułach spożywczych.
Jakie sery sprawdzą się na diecie ketogenicznej?
Różne diety odchudzające pozwalają na łączenie jednych produktów, unikanie innych w zależności od modelu odchudzania, zamierzonego wprowadzenia tempa przemiany materii i uruchomienia procesów spalania tłuszczy. Duże sukcesy na tym polu odnosi dieta ketogeniczna, która zakłada spożywanie dużej ilości tłuszczy a małej ilości węglowodanów.