Nasz blog
Zapraszamy do zapoznania się z artykułami zamieszczonymi na naszym blogu.

Znalezienie sera dobrej jakości jest większym wyzwaniem niż mogłoby się początkowo wydawać. Choć w sklepach można trafić na bardzo dużo pachnących żółtych i białych wyrobów, niewiele z nich odznacza się odpowiednim składem oraz smakiem. Spora część nie jest nawet serem, mimo że sprawia taka wrażenie. Wiele z nich może być oczywiście dość smaczne i pomóc w zaspokojeniu głodu, jednak nie ma dużo wspólnego z wysoką jakością ani tym bardziej ze zdrowym jedzeniem. Aby odnaleźć wartościowy ser, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Czy sery niepasteryzowane są lepsze?
Okazuje się, że odnalezienie dobrej jakości sera na sklepowych półkach wcale nie jest tak prostym zadaniem jak mogłoby się to wydawać. Większość z dostępnego asortymentu to sery wytwarzane z mleka pasteryzowanego, bądź produkty, które serami są wyłącznie z nazwy. Najzdrowsze sery to takie, do których produkcji wykorzystuje się naturalne, niepasteryzowane mleko.

Góralskie sery idealne na zagryzkę
Każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować prawdziwych góralskich serów z Podhala lub innych regionów, wie, że ich smaku nie da się zapomnieć. Na samą myśl o ponownym skosztowaniu ślinianki zaczynają mocniej pracować. Właśnie dlatego są one tak chętnie kupowane przez turystów podczas pobytu w polskich górach. Jednak z uwagi na ich kaloryczność dobrym pomysłem jest jedzenie ich w formie zagryzki przy różnych okazjach.

Różnice między górskim serem gałką a oscypkiem
Nie da się ukryć, że autentyczne sery góralskie mają swój niepowtarzalny smak, który jest nie do podrobienia. Chociaż wiele firm stara się wyprodukować artykułu spożywcze o podobnych walorach, nic nie zastąpi tych, które są wytwarzane domowymi sposobami, tak jak było to kiedyś. Do serów, których receptura jest pielęgnowana od dawna, można zaliczyć oscypka i gałkę.

Jak zrobić leniwe z serem?
Kluski leniwe, w niektórych regionach Polski zwane też pierogami leniwymi, to jedno z najbardziej klasycznych i popularnych dań kuchni polskiej. Większości z nas ich smak kojarzy się z dzieciństwem i beztroską. Zaletą tej potrawy jest możliwość podawania jej na różne sposoby. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji słonej. Jeśli zatem jesteś smakoszem różnego rodzaju serów: francuskich, greckich czy też polskich serów z Podhala lub klasycznych serów twarogowych koniecznie wypróbuj nasz przepis na kluski leniwe!

Co oznacza „krzyżówka” w produkcji serów?
Produkcja sera w Polsce ma długą tradycję, a produkowane na terenie naszego kraju sery są niezwykle smaczne. Dzięki przywiązaniu do tradycji oraz dbałości o dobrej jakości składniki polskie sery wyróżnia bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia i prawidłowego rozwoju organizmu. Ze względu na zastosowanie kilku rodzajów mleka tworzone są wyjątkowe w smaku sery, które z powodzeniem goszczą na wielu polskich i zagranicznych stołach.

Jakie składniki odżywcze zawierają sery owcze?
Ser owczy zalicza się do żywności lekkostrawnej, ze względu na strukturę tłuszczów, jakie zawiera w sobie.

Witamy na blogu – Sery Góralskie!
Przetwórstwo mleka. Ryszard Smoleń

CHARAKTERYSTYKA SERÓW PODPUSZCZKOWYCH
Sery to produkty tradycyjne, bardzo smaczne i zdrowe, ze względu na bogactwo składników odżywczych, m.in. wapnia i witamin, np. A, B, D, E.

Dlaczego kochamy sery góralskie?
Po okresie niezwykłej popularności w Polsce serów francuskich przyszła pora na powrót na nasze stoły serów rodzimej produkcji. Wyroby z Podhala podbijają podniebienia, a Polacy na powrót pokochali tradycyjne oscypki. Sprawdź dlaczego!