Nasz blog

Zapraszamy do zapoznania się z artykułami zamieszczonymi na naszym blogu.

 

sałatka z wędzonym serem

Jakie sery najlepiej nadają się do sałatek?

Sery góralskie to idealny sposób na wzbogacenie smaku sałatki. Z użyciem serów wędzonych można przygotować wiele pysznych, szybkich i sycących sałatek idealnych na przyjęcie rodzinne lub lekkie śniadanie. Sałatka z serem doskonale pasuje jako dodatek do grilla i może być serwowana zarówno do dań na zimno, jak i do ciepłych potraw, na przykład różnego rodzaju mięs. Sery wędzone charakteryzują się wyrazistym smakiem, a więc mogą być także głównym składnikiem sałatek.

Czytaj więcej

mężczyzna otwiera lodówkę

Jak przechowywać sery góralskie by nie utraciły swoich właściwości?

Właściwe przechowywanie sera góralskiego ma na celu utrzymanie cech charakterystycznych wyrobu aż do momentu konsumpcji. Należy przy tym rozróżnić dojrzewanie od przechowywania gotowego produktu – w trakcie dojrzewania ser jest składowany w specjalnych warunkach. W tym czasie wykształcają się w serze aromaty i smak oraz struktura. W czasie przechowywania sera niezwykle ważna jest temperatura i wilgotność. Ser trzeba trzymać w lodówce, najlepiej w najzimniejszym miejscu, czyli na dolnej półce.

Czytaj więcej

dojrzewające sery

W jaki sposób powstają sery podpuszczkowe?

Sery podpuszczkowe zawdzięczają swoją nazwę technologii produkcji – sery wytwarzane są bowiem poprzez dodanie do mleka podpuszczki, która powoduje koagulację kazeiny będącej głównym składnikiem mleka. W efekcie powstaje skrzep, z którego oddziela się serwatkę. Masę rozdrabnia się, formuje, a na końcu prasuje, co ma na celu wytworzenie odpowiedniej struktury sera i uformowanie jego kształtu.

Czytaj więcej

chleb z serem

Serowe "kukurydze" czyli kilka słów o kolbach

Sery typu kolba charakteryzują się podłużnym kształtem przypominającym kolbę kukurydzy i łagodnym, nieco słonym smakiem. Serowe „kukurydze” mają twardą i elastyczną skórkę uwielbianą przez miłośników tego specjału. Kolby serowe należą do kategorii serów podpuszczkowych powstających w wyniku ścinania mleka podpuszczką. Kolby są w pełni naturalne, nie zawierają polepszaczy smaku, konserwantów ani sztucznych barwników — wytwarzane są bowiem z mleka krowiego według starych receptur. Sery podpuszczkowe cechuje oryginalny smak i możliwość długiego przechowywania.

Czytaj więcej

oscypek

Z jakimi przysmakami najlepiej łączą się serki bacowskie?

Sery bacowskie, czyli popularne oscypki, tworzone są z połączenia sera owczego z krowim. Spotkać można także sery kozie. Także każdy wybierze swój smak.

Czytaj więcej

wędzony ser

Jak wędzi się sery?

Wędzenie sera powoduje, że jest on aromatyczny, ma specyficzny smak i jest zabezpieczony przed zepsuciem. Podczas wędzenia na powierzchni sera pojawia się tłuszcz, który w połączeniu z dymem ma właściwości konserwujące.

Czytaj więcej

sery

Sery dobre z natury, to znaczy jakie?

Sery to znakomite źródło białka oraz wapnia. Są one zdrowe jednak przede wszystkim wtedy, gdy są w pełni naturalne. Co jednak w praktyce to oznacza oraz gdzie można znaleźć takie produkty? Serdecznie zachęcamy do lektury oraz dowiedzenia się więcej o tego typu artykułach spożywczych.

Czytaj więcej

keto dieta

Jakie sery sprawdzą się na diecie ketogenicznej?

Różne diety odchudzające pozwalają na łączenie jednych produktów, unikanie innych w zależności od modelu odchudzania, zamierzonego wprowadzenia tempa przemiany materii i uruchomienia procesów spalania tłuszczy. Duże sukcesy na tym polu odnosi dieta ketogeniczna, która zakłada spożywanie dużej ilości tłuszczy a małej ilości węglowodanów.

Czytaj więcej

kobieta je ser

Kazeina w serach – co to takiego?

Ser to artykuł spożywczy bogaty w białko, a właściwie w białka. Te ostatnie nie są bowiem takie same, występują między nimi pewne różnice w składzie i we właściwościach. Tym białkiem, które w serze ma swoją największą reprezentację, jest kazeina. Stanowi ona znaczną część produktu, bo aż osiemdziesiąt procent. Składnik ten jest bardzo pożywny, choć trzeba powiedzieć, że pod pewnymi względami ustępuje innym białkom. Przykładowo jego trawienie postępuje dość wolno, wolniej niż w przypadku innych białek pochodzenia zwierzęcego.

Czytaj więcej

ser smażony

Jak ser najlepiej sprawdzi się do smażenia?

Ser smażony to rarytas często serwowany u naszych południowych sąsiadów.  Jest on dla Czechów tym, czym dla Polaka schabowy z ziemniakami, czy dla Ślązaka kluska śląska. Zwyczaj jedzenia panierowanego sera przeniósł się również do Polski. Warto wiedzieć, że nie z każdego gatunku sera można zrobić ten specjał. Jak przygotować przepyszny panierowany ser? Jaki gatunek sera będzie najlepszy?

Czytaj więcej