Nasz blog

Zapraszamy do zapoznania się z artykułami zamieszczonymi na naszym blogu.

 

sery

Mleko jest głównym produktem w licznych działach przemysłu spożywczego. Najczęściej w piekarnictwie i cukiernictwie wykorzystywane jest mleko krowie.

Czytaj więcej

Jakie sery wybierać do wina?

Wino i różne rodzaje serów podane z owocami, orzechami czy oliwkami i szynką to doskonała przekąska. Takie połączenie jest nie tylko pyszne, ale również wygląda bardzo elegancko. Pasuje na duże przyjęcia, kameralne spotkania, a także romantyczne kolacje we dwoje. Trzeba jednak wiedzieć jakie sery pasują do różnych win. Zapraszamy do zapoznania się z krótkim przewodnikiem po świecie serów.

Czytaj więcej

oscypki

Sery na weselu – pyszny pomysł dla gości

Polska tradycja tradycją, ale para młoda coraz częściej sięga po nieco bardziej nowoczesne zwyczaje. Modne są wesela tematyczne, wręczanie gościom upominków na pamiątkę oraz ciekawe akcenty, które mają odróżnić wesele od innych. Jednym ze sposobów jak zrobić wrażenie na osobach spędzających z nami ten ważny dzień, jest wykorzystanie serów górskich.

Czytaj więcej

oscypek

Oscypki – z czym wiąże się ta nazwa?

Niekwestionowany król polskich serów owczych, czyli oscypek, charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Uznaje się go za luksusowy przysmak i stanowi symbol Podhala. Narodził się w góralskim duchu z umiłowania natury. Dawniej dla bacy najważniejszą sprawą była produkcja serów, a tajemnica robienia oscypków przechodziła z ojca na syna. Do dziś jest on wytwarzany według tradycyjnych receptur naszych przodków.

Czytaj więcej

owce

Czy oscypki produkuje się całorocznie?

Oscypek to dziś jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kojarzony głównie z Podhalem. Sery górskie są nieodłącznym elementem zimowych wypraw w góry, ale na szczęście można je spotkać też w innych regionach kraju. Producenci serów prześcigają się w recepturach podkreślających charakterystyczny smak oscypka, ale kiedy się go tak naprawdę produkuje?

Czytaj więcej

Korbacze

Korbacze dla małych niejadków – kiedy dziecko nie chce jeść

Korbacze są rodzajem góralskiego sera, których tradycja sięga co najmniej dwustu lat. To doskonały wybór dla całej rodziny – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wytwarzane z mleka krowiego w ciekawej formie, będą przekąską, po którą będziemy chętnie sięgać w różnych okolicznościach. Czemu spodobają się właśnie dzieciom i warto mieć je w lodówce?

Czytaj więcej

ser górski

Jakie sery określamy mianem korbaczy?

Sery są dla wielu osób produktem, po który chętnie sięgają i rozkoszują się jego smakiem. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i gatunków serów. Wyróżnia je oczywiście wspomniany już smak, ale również to, z jakich składników zostały przygotowane i w jaki sposób. Kilka elementów jest w stanie znacząco wpłynąć na to, co otrzymamy na koniec i czy klienci będą się tym zachwycać i chętnie sięgać w sklepach.

Czytaj więcej

ser do piwa

Jaki ser wybrać do piwa?

Połączenie smaku naturalnego sera i dobrego, rzemieślniczego piwa to kompozycja doceniana przez koneserów od lat. Te dwa produkty po prostu świetnie sprawdzają się razem. Każde wprawione podniebienie wyczuwa różnicę między tanim, popularnym piwem z supermarketu, a pełnoprawnym kraftem. Podobnie jest z serami. Dobre piwo zasługuje na towarzystwo wykwintnego sera. Tylko jaki ser wybrać do piwa?

Czytaj więcej

sery góralskie

Jak powstają zdobienia na serach góralskich?

Oscypki to twarde wędzone sery góralskie wytwarzane z mleka polskich owiec górskich. Stanowią znak rozpoznawczy kuchni podhalańskiej i kojarzone są głównie za sprawą charakterystycznych zdobień. W jaki sposób powstają oscypki i jak wygląda proces formowania ich w niezwykłe, jedyne w swoim rodzaju kształty?

Czytaj więcej

ciąża

Czy wszystkie sery można jeść w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. W tym czasie powinna ona w sposób szczególny dbać o swoje zdrowie, aby zapewnić poczętemu dziecku prawidłowy rozwój. Nie chodzi tu jedynie o przyjmowanie suplementów, lecz przede wszystkim o zdrową i zbilansowaną dietę. Istnieją jednak produkty, których kobiety brzemienne powinny unikać np. niektóre rodzaje serów. Jakie sery są bezpieczne dla przyszłych matek, a z których powinny one zrezygnować? Dlaczego niektóre sery mogą zaszkodzić zdrowiu ciężarnych? O tym dowiesz się z poniższego artykułu.

Czytaj więcej