Nasz blog

Zapraszamy do zapoznania się z artykułami zamieszczonymi na naszym blogu.

 

wędzony ser

Jak wędzi się sery?

Wędzenie sera powoduje, że jest on aromatyczny, ma specyficzny smak i jest zabezpieczony przed zepsuciem. Podczas wędzenia na powierzchni sera pojawia się tłuszcz, który w połączeniu z dymem ma właściwości konserwujące.

Czytaj więcej

sery

Sery dobre z natury, to znaczy jakie?

Sery to znakomite źródło białka oraz wapnia. Są one zdrowe jednak przede wszystkim wtedy, gdy są w pełni naturalne. Co jednak w praktyce to oznacza oraz gdzie można znaleźć takie produkty? Serdecznie zachęcamy do lektury oraz dowiedzenia się więcej o tego typu artykułach spożywczych.

Czytaj więcej

keto dieta

Jakie sery sprawdzą się na diecie ketogenicznej?

Różne diety odchudzające pozwalają na łączenie jednych produktów, unikanie innych w zależności od modelu odchudzania, zamierzonego wprowadzenia tempa przemiany materii i uruchomienia procesów spalania tłuszczy. Duże sukcesy na tym polu odnosi dieta ketogeniczna, która zakłada spożywanie dużej ilości tłuszczy a małej ilości węglowodanów.

Czytaj więcej

kobieta je ser

Kazeina w serach – co to takiego?

Ser to artykuł spożywczy bogaty w białko, a właściwie w białka. Te ostatnie nie są bowiem takie same, występują między nimi pewne różnice w składzie i we właściwościach. Tym białkiem, które w serze ma swoją największą reprezentację, jest kazeina. Stanowi ona znaczną część produktu, bo aż osiemdziesiąt procent. Składnik ten jest bardzo pożywny, choć trzeba powiedzieć, że pod pewnymi względami ustępuje innym białkom. Przykładowo jego trawienie postępuje dość wolno, wolniej niż w przypadku innych białek pochodzenia zwierzęcego.

Czytaj więcej

ser smażony

Jak ser najlepiej sprawdzi się do smażenia?

Ser smażony to rarytas często serwowany u naszych południowych sąsiadów.  Jest on dla Czechów tym, czym dla Polaka schabowy z ziemniakami, czy dla Ślązaka kluska śląska. Zwyczaj jedzenia panierowanego sera przeniósł się również do Polski. Warto wiedzieć, że nie z każdego gatunku sera można zrobić ten specjał. Jak przygotować przepyszny panierowany ser? Jaki gatunek sera będzie najlepszy?

Czytaj więcej

sery

Czym wyróżniają się sery z mleka krowiego?

Mleko jest głównym produktem w licznych działach przemysłu spożywczego. Najczęściej w piekarnictwie i cukiernictwie wykorzystywane jest mleko krowie.

Czytaj więcej

Jakie sery wybierać do wina?

Wino i różne rodzaje serów podane z owocami, orzechami czy oliwkami i szynką to doskonała przekąska. Takie połączenie jest nie tylko pyszne, ale również wygląda bardzo elegancko. Pasuje na duże przyjęcia, kameralne spotkania, a także romantyczne kolacje we dwoje. Trzeba jednak wiedzieć jakie sery pasują do różnych win. Zapraszamy do zapoznania się z krótkim przewodnikiem po świecie serów.

Czytaj więcej

oscypki

Sery na weselu – pyszny pomysł dla gości

Polska tradycja tradycją, ale para młoda coraz częściej sięga po nieco bardziej nowoczesne zwyczaje. Modne są wesela tematyczne, wręczanie gościom upominków na pamiątkę oraz ciekawe akcenty, które mają odróżnić wesele od innych. Jednym ze sposobów jak zrobić wrażenie na osobach spędzających z nami ten ważny dzień, jest wykorzystanie serów górskich.

Czytaj więcej

oscypek

Oscypki – z czym wiąże się ta nazwa?

Niekwestionowany król polskich serów owczych, czyli oscypek, charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Uznaje się go za luksusowy przysmak i stanowi symbol Podhala. Narodził się w góralskim duchu z umiłowania natury. Dawniej dla bacy najważniejszą sprawą była produkcja serów, a tajemnica robienia oscypków przechodziła z ojca na syna. Do dziś jest on wytwarzany według tradycyjnych receptur naszych przodków.

Czytaj więcej

owce

Czy oscypki produkuje się całorocznie?

Oscypek to dziś jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kojarzony głównie z Podhalem. Sery górskie są nieodłącznym elementem zimowych wypraw w góry, ale na szczęście można je spotkać też w innych regionach kraju. Producenci serów prześcigają się w recepturach podkreślających charakterystyczny smak oscypka, ale kiedy się go tak naprawdę produkuje?

Czytaj więcej