Jakie sery sprawdzą się na diecie ketogenicznej?

Różne diety odchudzające pozwalają na łączenie jednych produktów, unikanie innych w zależności od modelu odchudzania, zamierzonego wprowadzenia tempa przemiany materii i uruchomienia procesów spalania tłuszczy. Duże sukcesy na tym polu odnosi dieta ketogeniczna, która zakłada spożywanie dużej ilości tłuszczy a małej ilości węglowodanów.

Jakie są założenia diety ketogenicznej?

Ogólnie dieta ketogeniczna opiera się na zmniejszeniu ilości węglowodanów, przy jednoczesnym zwiększeniu ilości tłuszczów w codziennej diecie. Tak nagłe zmiany tradycyjnego systemu odżywiania mogą w pierwszych dniach diety powodować wiele skutków ubocznych takich jak zmęczenie, ospałość czy też zaparcia. Po wejściu organizmu w stan ketozy następuje szybkie tempo spalania nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Dochodzi do tego wskutek zwielokrotnionej ilości ciał ketonowych powstałych z rozpadu tłuszczu nad ilością glukozy w organizmie. Dieta ta zakłada codzienne spożycie tłuszczów na poziomie 75-90% pozostałe 25-10% energii powinno pochodzić z białka i węglowodanów (nie więcej niż 5%).

Skąd wziąć tłuszcz w diecie ketogenicznej?

keto

Tłuszcz w diecie ketogenicznej powinien pochodzić głównie z roślin, dlatego dobrym ich dostawcą będą  masło, oliwa z oliwek, oleje roślinne oraz majonez, ale też sery, To doskonałe źródło tłuszczów i przyzwoitej ilości białka. Dodatkowo w tym produkcie znajdziemy inne cenne składniki odżywcze takie jak wapń, cynk, potas oraz kompleks witamin A, D i B. Na diecie ketogenicznej najlepiej sprawdzi się ser kozi, śmietankowy, pleśniowy, ale także parmezan i serek brie i feta. Doskonałym do komponowania posiłków i jednocześnie smacznym będą też sery góralskie, które w niczym nie ustępują swoim zagranicznym odpowiednikom w rodzinie serów długo dojrzewających. Stawiając na polskie produkty można nie tylko poprawić swoją sylwetkę, ale też zadbać o zdrowie i wesprzeć polskich przedsiębiorców. Bez względu na to, jakie by nie zapewnił warunki transportu serów z zagranicy, te nasze wytwarzane na podstawie naturalnych receptur będą o wiele smaczniejsze.