Mleko jest głównym produktem w licznych działach przemysłu spożywczego. Najczęściej w piekarnictwie i cukiernictwie wykorzystywane jest mleko krowie.

Jaki jest skład chemiczny i wartości odżywcze mleka krowiego?

Podstawowym składnikiem mleka jest woda, w której rozpuszczone są takie składniki jak: białka, witaminy, węglowodany, składniki mineralne. Zdecydowaną większość mleka stanowi woda. Podstawowym białkiem mleka jest kazeina, dzięki jej zdolnościom wytrącania się w postaci skrzepu pełni szczególnie ważną funkcję podczas produkcji niektórych serów twarogowych oraz innych gatunków sera. Kolejnym składnikiem mleka są tłuszcze, które występują w postaci emulsji i są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Laktoza, czyli cukier mlekowy, to węglowodan występujący tylko w mleku i jego przetworach, jest niezwykle wartościową substancją energetyczną. Istotnymi składnikami mleka są również składniki mineralne, takie jak: potas, cynk, magnez, sód, wapń i fosfor oraz witaminy, in. B2, A, D, E i K.

Jakie walory mają sery z mleka krowiego?

Mleko oraz produkty z niego wyrabiane stanowią bogate źródło składników odżywczych. Pełnowartościowe białko zawiera znakomicie przyswajalny wapń oraz niezbędne dla zdrowia aminokwasy. Brak wapnia w organizmie jest przyczyną rozwoju wielu chorób. Z najlepszego, świeżego mleka krowiego można wyprodukować różne smakowite sery. Powszechnie znane i cenione sery to gouda oraz ementaler. Doskonałe są również różnego typu tłuste i chude sery twarogowe. Znakomite są również góralskie wyroby z krowiego mleka. Produkty te wyrabiane są z najwyższą starannością, według doskonałych receptur, bez konserwantów i polepszaczy. Ser gazdowski, oscypek, korbacz, brynza, bundz czy redykołka to najczęściej wybierane przez klientów gatunki. Wiele z tych serów można nabyć w Gospodarstwie Jadwigi i Ryszarda Smoleniów. Wyjątkowa receptura takich serów pozwala cieszyć się doskonałym smakiem oraz wyjątkowym zapachem.